Bilden till vänster är en genrebild och är inte från den aktuella vattenparken. Foto: TT/Arkiv

Sagobygden i Ljungby förlorar namntvist – mot turkisk vattenpark

Publicerad

Berättarnätet Kronoberg, som står bakom Sagomuseet i Ljungby, får inte använda sig av namnet ”Land of Legends”. Detta för att patent och registreringsverket anser att det kan förväxlas med en turkisk nöjes- och vattenpark med samma namn.

Berättarnätet Kronoberg registrerade varumärket ”Land of Legends” i Sverige förra året för sagoberättarfestivalen och utbildningsverksamheten inom ramen för Sagobygden. Redan vid ansökan kom en invändning från Patent- och registreringsverket (PRV) om att varumärket redan var upptaget. En hotellanläggning med vattenpark i turkiska turistorten Antalya registrerade varumärket internationellt 2017. Efter att ha tagit bort ordet ”the” fick Berättarnätet dock namnet godkänt av PRV.

Turkiskt vattenland överklagade

Men beslutet överklagades av det turkiska företaget med hänvisning till risken för förväxling, och efter en ny prövning bedömer PRV att de två verksamheterna delvis erbjuder samma typ av tjänster, och att varumärkena därför kan förväxlas.

Verksam i Ljungby

Berättarnätet Kronoberg, som förra året hamnade på UNESCOS världsarvslista, har invänt mot beslutet och framfört att de verkar på en lokal marknad i Ljungby och att deras berättarverksamhet skiljer sig radikalt från badhotellets. Men PRV står fast vid beslutet och svenska varumärket ”Land of Legends” måste nu därför avregistreras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.