Foto: SVT/Richard SöderbergVisa alla (7)
Visa alla (7)

Övning: Sabotage av främmande makt

Uppdaterad
Publicerad

Just nu övar soldater ur hemvärnet med de nationella skyddsstyrkorna i Kronobergs län.

Gotland har just intagits av en främmande makt och larmet har nått hemvärnet med de nationella insatsstyrkorna. Det är scenariot för de 300 inblandade hemvärnssoldaterna i Kronobergs län som genomför en av de största övningarna som gjorts i länet.

– Det säkerhetspolitiska läget har ansträngts i omvärlden den senaste tiden, därför är det viktigt att vi genomför den här typen av övningar, säger Carolina Lorentzson Nilsson som är informationschef vid Försvarsmakten.

Verklighetstroget

Övningen drog igång i måndags och pågår fram till den fjärde oktober. Under torsdagen är det en transport på E4:an får agera spelplats för ett sabotagescenario. Det ovanliga är att polis, räddningstjänst och ambulans deltar vid övningen. Deltagarna är sminkade för att skadorna ska se verklighetstrogna ut.

– Vi var vid ett tidigt stadium i kontakt med länsstyrelsen om övningen och informationen har skrivits på olika språk på deras hemsida för att nå alla de asylboenden som finns i övningsområdet. Men vi har också annonserat i tidningen för att nå ut till så många som möjligt, säger Carolina Lorentzson Nilsson. 

Enligt ett pressmeddelande från Försvarsmakten kommer en del buller från fordon som deltar i övningen att uppfattas som störande. En del knallar och smällar kommer också att höras i anslutning till de platser som övningarna genomförs på.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer