Foto: Gunnar Lundmark/TT

Säkert med uppbundna hästar – argument till att behålla spiltor

Publicerad

På ridskolor är det viktigt med säkerheten och det är en av anledningarna till att det är vanligt med spiltor på ridanläggningar. Under tiden som SVT jobbat med inslagen om spiltorna så har argumentet att spiltor skulle vara säkrare än boxar flera gånger dykt upp, men det är ett argument som Svenska Ridsportförbundet inte tycker håller.

SVT Nyheter Småland har tidigare berättat att Jordbruksverket nu ska se över ifall det ska bli ett förbud mot att ha hästar uppbundna i spiltor. Den utredningen ska vara klar till 1 juli 2019.  

Men att hantera hästar som går lösa i boxar kan vara farligare och du kan som ridskoleelev bli instängd mellan hästen och väggen. 

”Går att hitta andra lösningar”

Peter Kallings som är veterinär och ordförande i Svenska Ridsportförbundets Djurskyddsutskott är en av dem som välkomnar ett förbud mot spiltor. Han menar att ibland är spiltorna så trånga att hästarna har svårt att lägga sig ner och han tycker inte att säkerhetsargumentet för att behålla spiltorna håller, utan att det går att hitta andra lösningar. 

– När hästarna står i spiltor går barnen in vid bakdelen och det kan vara farlig om hästen inte är med på att man kommer. Sedan kan man ha spiltor dit man hämtar hästarna när man ska hantera dem, när man borstar dem, sadlar dem eller tvättar dem. Det går att hitta bra lösningar, säger han. 

Boxar kräver säkerhetstänk

På Oskarshamns ridklubb där de idag har 10 hästar i spiltor och 22 i boxar tycker de att hästarna i deras spiltor mår bra, men de skulle tycka att det vore bättre om alla stod i boxar. Verksamhetschefen Madelene Dunsäter tycker att det kräver ett större säkerhetstänk när hästarna står i boxar. 

– Det stämmer delvis att det är säkrare med spiltor, men jag tror att har man tillräckligt bra rutiner och kunskap bland ledare och instruktörer, så tror jag att det kan bli lika säkert att ha dem i boxar, säger hon. 

På Svenska Ridsportförbundets hemsida finns råd hur du ska bete dig när en häst står i box, så att du inte blir instängd mellan hästen och väggen. Där beskrivs hur man ska locka hästen till boxdörren när man ska sätta på grimman, istället för att gå in till den när den är lös. När du ska släppa hästen i boxen ska du leda in den, vända hela hästen i boxen, så att du står mellan hästen och boxdörren när du släpper den.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer