När en sälunge kom bort från sin mamma ryckte räddningstjänsten ut. Bilden föreställer en annan säl och är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Darko Vojinovic/TT

Sälunge kom ifrån sin mamma – räddningstjänsten ryckte ut

Publicerad

En sälunge kämpade febrilt för att ta sig ut på djupare vatten men hamnade till slut vid strandkanten. En fågelskådare fick syn på sälungen och räddningstjänsten ryckte ut för att hjälpa sälen tillbaks i vattnet.

Sälungen låg vid strandkanten vid Eckelsudde på sydvästra Öland.

– Det var ju en liten sälunge som kommit ifrån sin mamma och den hade kämpat ett bra tag för att ta sig ut från dyn i kanten, säger Börje Roskvist styrkeledare vid räddningstjänsten i Mörbylånga kommun.

Klappa inte sälungar

Just vid Eckelsudde har det hänt tidigare att räddningstjänsten fått rycka ut för att hjälpa sälar att ta sig tillbaka ut på djupare vatten.

– Det har hänt att de blivit ensamma och ungarna är ju gulliga när de ligger vid stranden och det kan hända att någon kommer och klappar på dem. Men känner mamman människolukten så överger hon ungen. Men jag vet inte om det är så i det här fallet, de kan ju ha kommit ifrån varandra ändå.

Tillbaka på djupt vatten

Sälungen upptäcktes av en fågelskådare i området. Han såg hur sälen simmade fram och tillbaks men inte hittade ut till djupare vatten. Räddningstjänsten åkte på larmet och har nu gjort vad de kan för att hjälpa ungen att hitta rätt.

– Nu är sälungen nere i vattnet igen så vi får se om de hittar varandra igen. Vi har gjort vad vi kunnat, säger Börje Roskvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mörbylånga

Mer i ämnet