Laticia och Daniel tycker om Salvelägret. Här har de tillgång till vatten och el. På onsdag stänger kommunen lägret. Foto: Johan Nordström

Salvelägret stängs: ”Har det bra här”

Uppdaterad
Publicerad

I övermorgon bommar Kalmar kommun igen Salvelägret. Laticia och Daniel förlorar vatten, el och trygghet. ”Det kommer att bli kallt”, säger de.

Salvelägret intill E22:an söder om Kalmar har varit öppet i ett drygt år. Här har upp till 60 EU-migranter från Rumänien bott. På dagarna tigger de pengar i Kalmar, på Öland, i Mönsterås och i Torsås. På natten sover de i Salvelägret.

– Vi har det bra här. Vatten, toalett, dusch, el. Det är varmt, säger Daniel och Laticia som bor i en husvagn.

Osäker framtid väntar

De tjänar upp till 100 kronor om dagen på att tigga i Kalmar. Pengarna skickas hem till släkten i Brasov i Rumänien. Paret har tre barn.

På onsdag skingras tiggarna som bor i läget. Kommunen bommar igen. Vatten och el stängs av.

– Vi kommer att få det kallt, säger Daniel. Det är synd. Vi har det bra här.

”Inte naiva”

Stadsmissionen är kritisk till stängningen. Kalmar kommun har motiverat stängningen med att det är sanitära problem och att brandkåren haft synpunkter på brandsäkerheten.

– Vi är inte dumt naiva och tror att nu är problemet över. Men vi var tvungna att göra någonting, säger kommundirektören Annette Andersson till SVT Nyheter Småland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Salvelägret i Kalmar

Mer i ämnet