Samlade in namn för extraval i Uppvidinge – känner sig ignorerade

Publicerad

Kommunfullmäktige i Uppvidinge valde att inte behandla de namninsamling som krävde ett extraval i kommunen eftersom det saknades ett drygt 20-tal godkända namn. Kommunen väljer att tolka lagen strikt, vilket skapar stor frustration bland de som står bakom namninsamlingen.

Hemma hos Laila Gustafsson i Norrhult har ett gäng damer samlats för att dricka kaffe och äta nybakad rabarberkaka.

Men det är inget vanligt kafferep. I stället har de ett möte för att diskutera hur de ska gå vidare i sina protester mot hur den politiska majoriteten bestämt sig för att organisera äldrevården i kommunen. 

– Folket är inte med majoriteten som sitter där just nu, slår Laila Gustafsson fast med stor emfas.

Äldrevården grunden för protesterna

Grundfrågan, som alla som sitter i Lailas soffa har engagerat sig i, handlar om att kommunen lagt ner ett särskilt boende i Norrhult för att bygga om det till ett trygghetsboende. Därmed blir Norrhult och Klavreström den enda av de fyra kommundelarna utan särskilt boende.

Men Laila Gustafsson har också varit med i en grupp som kallar sig Folkiniativet som genom en namninsamling krävt ett extraval i kommunen. När kommunen gått igenom underskrifterna visade det sig att det saknades drygt 20 godkända underskrifter för att kommunfullmäktige skulle vara tvungna att ta upp den till beslut.

Frågan om extraval har därför inte varit uppe på dagordningen överhuvudtaget.

– Jag tycker att det var mycket nonchalant både mot oss som har jobbat och mot folket som har gått ut i ur och skur och skrivit på listorna så då tycker jag att de kunde åtminstone tagit upp det på något vis i fullmäktige, säger Laila Gustafsson.

Kommunalrådet: ”Riskerar att bli godtyckligt”

Niklas Jonsson, socialdemokratisk ordförande i kommunstyrelsen ser dock inga problem med den strikta tolkning av kommunallagen som kommunen valt.

 – Annars riskerar det att bli godtyckligt. Om det kommer upp en ny folkomröstning, hur ska vi då överväga hur nära man ska vara för att vi ska ta upp frågan?

Niklas Jonsson säger att han är trygg med att äldrevården kommer att bli bättre genom omorganisationen. Enligt honom kommer den att spara pengar för kommunen som helhet samtidigt som antalet platser på särskilt boende kommer att räcka på totalen.

– Alla typer av strukturförändringar möter motstånd, det var vi medvetna om när vi gick in det här. Men vi är beredda att ta ansvaret för det vi har förändrat och vi ser det som att vi förändrar till det bättre, säger Niklas Jonsson.

Men Laila ger inte upp.

– Man måste vara till bredden engagerad för att det ska bli en förändring. Och det tror vi faktiskt att det kommer att bli, säger Laila Gustafsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.