Foto: TT/arkiv

”Nyttjar kommunens resurser på bästa sätt”

Uppdaterad
Publicerad

Det var Nybros egen räddningstjänst som tog initiativet till att utbilda hemtjänsten i att rycka ut till olyckor. På längre sikt ser de att fler anställda inom kommunen kan ingå i ett nätverk som kan vara först på plats vid en olycka.

– Jag har ett uppdrag att se över hur vi kan nyttja kommunala resurser på bästa sätt. Då såg vi nattpatrullerna som en grupp som vi skulle kunna börja med, säger Magnus Lindahl, räddningschef i Nybro kommun och fortsätter:

Magnus Lindahl är räddningschef i Nybro kommun och ska se över hur räddningstjänsten kan nyttja kommunala resurser. Foto: Privat

– I en förlängning finns det naturligtvis andra grupper, olika kommunala beredskapsfunktioner som vaktmästare eller kommunväktare som över tid kan knytas till ett sånt här projekt.

Idé från Falkenberg

Idén har Nybro kommun hämtat från räddningstjänsten i Falkenberg som länge jobbat efter ett liknande koncept. Efter ett förslag från räddningstjänsten och flera studiebesök nappade även politikerna på idén.

– Samverkan mellan olika delar i kommunen underlättar ju och ibland sitter vi i våra stuprör och ser inte helheten. Ett sånt här samarbete gör att man bättre kan se helhet och få användning för de resurser vi har, säger Bodil Johansson (C), ordförande i omsorgsnämnden i Nybro kommun.

Stärker personalen

Hon anser också att projektet också stärker de som jobbar inom hemtjänsten.

Bodil Johansson (C), ordförande i omsorgsnämnden i Nybro kommun. Foto: Privat

– Den personal som vi utbildar får en trygghet och en säkerhet i sig själva att de kan ingripa, och vet vad jag ska göra.

På många håll i landet råder det brist på deltidsbrandmän, men räddningstjänsten i Nybro vill särskilt poängtera att omsorgsassistenterna inte ska ersätta några brandmän, och att de själva beslutar om de har möjlighet att åka på larm i deras närområden.

Tror fler kommuner tar efter

I flera kommuner finns samarbeten mellan räddningstjänst och hemtjänstpersonal men få har en så omfattande plan som Nybro Kommun kommer att sjösätta i höst. Men Magnus Lindahl, räddningschef, är övertygad om att fler kommuner kommer ta efter Nybro.

– Det handlar om att bryta en händelseutveckling och skapa sig tid till professionell hjälp kommer dit. Det kan vara att släcka en brand i tidigt stadie, eller att utföra hjärt- lungräddning när varje sekund spelar roll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.