Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har gått om SD som Sveriges mest hatade parti,” säger Caroline Axelsson, språkrör Miljöpartiet i Kalmar län. Foto: Ricardo Garcia/SVT

Här saknar Miljöpartiet kandidater: ”Rädd och orolig att bli uthängd”

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet är det riksdagsparti som saknar kandidater i flest kommuner, 62 stycken i hela Sverige, enligt data från Valmyndigheten. Åtta av dessa kommuner finns i Kronobergs och Kalmar län.

– Jag har försökt övertala personer i Hultsfred att ställa upp men man är rädd och orolig att bli uthängd. Vi har gått om SD som Sveriges mest hatade parti, säger Caroline Axelsson, språkrör för Miljöpartiet i Kalmar län och kandidat till kommunfullmäktige i Vimmerby.

Miljöpartiet saknar kandidater till kommunalvalet i Borgholm, Hultsfred, Högsby, Mönsterås, Mörbylånga och Oskarshamn i Kalmar län.

Valet 2022 Småland

– Det dåliga resultatet från förra valet och pandemin har gjort det svårt att få ihop organisationen. Vi får ta nya tag inför nästa val och kanske kan nya partier komma fram. Det vore fantastiskt om det bildades ett parti av människor som kom hit från andra länder, till exempel, säger Caroline Axelsson (MP)

Kronobergs län

Michael Öberg kandiderar till kommunfullmäktige i Älmhult för Miljöpartiet.

– Jag undviker att gå in på sidor där det sprids mycket hatiska kommentarer om oss och väljer att fokusera på det viktigaste. Men samtidigt är det synd att behöva begränsa sig själv i ett land där det råder yttrandefrihet, säger han.

I Kronobergs län saknar Miljöpartiet kandidater i kommunerna Uppvidinge och i Tingsryd.

Fram till den 9 september kan kandidater som inte anmälts av sitt parti anmäla samtycke till kandidatur till Valmyndigheten. Det gör att det kan tillkomma kandidater ända fram tills dess.

Hör Caroline Axelsson berätta mer i videoklippet ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Småland

Mer i ämnet