Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åtgärder planeras för att höja beredskapen på Öland. Hör mer i klippet. Foto: Sandra Carlsson/SVT

Öland i fokus om långvarig kris slår till: ”Viktigt ur ett nationellt perspektiv”

Uppdaterad
Publicerad

Hur ska livsmedelsproduktionen kunna fortgå om logistiken inte fungerar till och från Öland? Ja, det var en av frågorna som lyftes på ett möte i Färjestaden under tisdagen när LRF, näringslivet och politiker samlades för att diskutera krisberedskapen för Kalmarsundsregionen.

Syftet med mötet var att lyfta fram vad Öland och Kalmarsundsregionen behöver för att kunna hantera en långvarig kris. Av mötet framgick det att förbindelsen mellan ön och fastlandet var av stor prioritet, för att både ön och fastlandet ska kunna klara av en större kris genom en fortsatt livsmedelsförsörjning.  

– Förbindelsen mellan Ölandsbron och fastlandet är väldigt central, mycket trafik passerar varje dag över bron. Hur skulle logistiken fungera om det inte går att köra över bron? Då är tillgången till färjor, transportfartyg och anpassade hamnar centrala i planeringsarbetet om en ökad beredskap, säger Daniel Bäckström (C), försvarspolitisk talesperson och ledamot i försvarsutskottet.

Viktigt för hela Sverige

En av de verksamheter som skulle kunna påverkas stort av problem med förbindelsen mellan Öland och fastlandet är livsmedelproduktionen. Enligt Daniel Bäckström (C) är livsmedelsförsörjningen inte bara viktig för områdets egna försörjning utan även för hela Sverige.

– På Öland finns betydande verksamheter, det kan lätt bli sårbart och få konsekvenser om olika delar inte fungerar, även ur ett nationellt perspektiv. Sverige behöver stärka försörjningsförmågan och livsmedelsstrategin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer