Alla högstadieskolor i kommunen kommer nu att återgå till undervisning på plats i skolan sista veckorna innan sommarlovet. Bland annat Ellen Keyskolan i Västervik. Foto: Västervik kommun

Samtliga högstadieelever i Västervik får komma tillbaka till skolan

Publicerad

Efter en vår med hög smittspridning i Västervik har läget stabiliserats. Därför har kommunens barn- och utbildningschef nu beslutat att alla högstadieelever ska avsluta vårterminen på plats i skolan. Från och med nästa vecka är alla elever på plats i skolan igen.

Under stora delar av våren har Västerviks högstadieelever får blanda närundervisning med fjärrundervisning. Anledningen är att smittspridningen i kommunen varit hög.

Men de senaste fyra veckorna har smittläget i kommunen förbättrats kraftigt. Antalet nya smittfall per vecka har sjunkit med 65 procent, och därför bedömer kommunens barn- och utbildningschef Magnus Bengtsson att det är dags för eleverna att återvända till skolan på heltid.

– Dels finns inte längre några generella rekommendationer, och vi ser en lägre smittspridning i Västervik, säger han till SVT.

Kraftigt minskad smittspridning

När det var som värst i Västervik (vecka 15) hade man 170 nya smittfall per vecka i kommunen. Idag är den siffran 54. Skulle kurvan vända uppåt igen så kan eleverna dock tvingas vända hemåt ännu en gång.

– Vi gör hela tiden överväganden för och emot. Vi vet att det finns nackdelar med undervisning på distans, men om smittläget blir värre igen är vi beredda att fatta nya beslut.

Tror du att det kommer att komma reaktioner från samhället på det här beslutet?

– Vi räknar alltid med reaktioner, både när vi väljer att ha fjärrundervisning och när vi väljer att inte ha det, säger Magnus Bengtsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet