Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Modell av Sandby borg anno 400-talet ekr.

Sandby borg kommer till liv genom ny bok

Uppdaterad
Publicerad

På måndag släpps romanen Odins Eld av författaren Elvira Birgitta Holm. Boken ger insyn i hur livet kan ha varit i Sandby borg för över 1500 år sedan.

Massakern vid Sandby Borg omkring år 480 har fortfarande inte klarats upp till fullo.

– Vi vet ju ytligt vad som har hänt, men varför det hände och vem som gjorde det, det finns det olika teorier om, säger hon.

Romanen handlar om ett par tvillingar innan massakern. Elvira Birgitta Holm berättar att hon är väldigt noga med att hålla sig till verkligheten.

– Jag ägnade ett år åt att lära mig om Folkvandringstiden, Öland, och dess fantastiskt intressanta historia, säger Elvira Birgitta Holm.

Boken kommer att släppas den 25 januari.

Massakern vid Sandby borg

Visa

Arkeologiska utgrävningar sedan 2010 utförda av Kalmar läns museum har givit nya insikter i borgens korta men dramatiska historia. Under folkvandringstid gömdes värdefulla ägodelar undan i ett antal hus; bland föremålen finns exklusiva förgyllda reliefspännen i silver och pärlor från medelhavsområdet.

Människoskelett med kraftiga huggskador visar på en våldsam strid på platsen. Eftersom ingen återvände för att hämta de värdefulla föremålen eller begrava de döda bör överfallet ha varit det sista som hände innan borgen övergavs. Sandby borg återanvändes inte under senare delar av järnåldern, som en del av de andra ringformade borgarna.

Källa: NE

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer