Foto: SVT

Sandsäckar ska skydda Ljungbyborna från vattnet

Uppdaterad
Publicerad

Nu delar räddningstjänsten i Ljungby ut sandsäckar till behövande kommuninvånare. Detta för att Ljungbyborna själva ska kunna bygga barriärer och blockera brunnar om vattennivåerna höjs ytterligare i området.

Utdelningen av sandsäckarna sker i samarbete med Ljungby kommun och alla invånare i kommunen kan kostnadsfritt hämta ut sandsäckar för att skydda sina fastigheter när ytterligare nederbörd väntas, det berättar räddningschef Carl Håkansson.

Sandsäckarna väger 25 kilo styck och är ett sätt för räddningstjänsten att hjälpa invånarna förbereda sig om vattenmängderna i mark och vattendrag skulle öka ytterligare.

Kallare väder kan ställa till problem

– Snön kan ha en positiv effekt om den får ligga kvar, men om den smälter så är det ju nederbörd som nederbörd, säger Carl Håkansson.

Samtidigt kan minusgrader också ställa till det eftersom vattnet expanderar när det fryser och därmed kan vattennivån höjas ytterligare av den orsaker, berättar han.

Läget fortsatt kritiskt

– Vi ser att vattennivån ökar på vissa ställen, bland annat Helge å, medan vattennivåerna är konstanta på andra ställen och på vissa ställen förväntas även vattennivåerna sjunka, säger Carl Håkansson.

– Just nu jobbar vi med planering för att vi ska kunna klara av mer vatten om det kommer mer nederbörd, men självklart hoppas vi att det inte ska komma mer nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.