Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sandskulpturfestivalen tillbaka – med flera internationella inslag Foto: Jesper Johansson/SVT

Nu byggs det enorma sandskulpturer i Kalmar igen – med flera internationella inslag

Publicerad

I veckan kommer det gå att se hur enorma sandskulpturer växer fram i Kalmarsundsparken dag för dag, detta i samband med den årliga sandskulpturfestivalen i Kalmar som inleddes under måndagen.

Efter två år av pandemipaus och coronanpassning kan man i år hitta sju stycken olika team, varav två svenska och fem lag från olika europeiska länder, på festivalen i Kalmarsundsparken

Tidigt under måndagsmorgonen påbörjades byggandet av grunden till skulpturerna, och ett av de internationella lagen som hade hittat dit tidigt var Ludo Roders och Joris Kivits från Nederländerna, som är med och tävlar med sin skulptur ”Close, yet so far apart”.

Ludo Roders och Joris Kivits framför grunden till sin skulptur där sanden håller på att packas. Foto: Jesper Johansson/SVT

– Vår skulptur ska symbolisera det som händer i Ukraina, med deras nationalblomma solrosen, tillsammans med en mamma och ett barn på ena sidan av blommorna och på andra sidan en soldat som kämpar för sitt land, säger Ludo Roders.

Sandskulpturfestivalen, som genomförts sedan 2013, har inte bara blivit ett populärt inslag för de boende i Kalmar. Även de internationella sandskulptörerna gillar det, och det tror Joris Kivits handlar mycket om förutsättningarna.

– Det är ett väldigt fint ställe att presentera skulpturer på. Jag har sett en hel del platser där vi har arbetat, och att ha dessa förutsättningar med parken, slottet och havet är fantastiskt.

Under fredagen kommer en eller två vinnande skulpturer på festivalen att utses, dels genom en omröstning på projektets facebooksida, och en utnämning av en jury.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer