Trafikverket vill sänka hastigheten till 80 km/tim på sju sträckor i Småland. Foto: TT

Trafikverket vill sänka hastigheten till 80 – här är vägarna som påverkas

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverket utreder nu hastighetsgränsen på åtta sträckor genom Småland. På sju sträckor vill de sänka hastigheten från 90 till 80, för att rädda liv. De planerar att införa de nya hastigheterna i höst.

Enligt Trafikverket har hastigheten stor påverkan på trafiksäkerheten. Om man kolliderar i 80 km/tim istället för 90 km/tim minskar risken att omkomma med 40 procent, samtidigt som resetiden bara förlängs med maximalt 50 sekunder per mil. 

– Det här handlar om att rädda fler liv. Rätt hastighet för hur vägen faktiskt är utformad är nödvändigt för att ytterligare minska antalet dödade och skadade i trafiken, säger Kristina Johansson på Trafikverket i ett pressmeddelande. 

Vill sänka hastigheten på sju av åtta sträckor 

Nu i maj går förslaget ut på remiss till bland annat berörda kommuner, regioner och polisen. Trafikverket vill sänka hastigheten på sju av åtta sträckor genom Småland, som de utreder under våren. På väg 25 mellan Boasjö och Annestad vill de höja hastigheten från 90 km/tim blir 100 km/tim. 

Sträckor där de vill sänka från 90 till 80 km/tim

·  Väg 25, Glamshult – Boasjön 

·  Väg 25, Växjö, söder trafikplats Norremark – norr cirkulationsplats Fagrabäck 

·  Väg 25, Hovmantorp – Eriksmåla 

·  Väg 28, Vissefjärda – Eriksmåla 

·  Väg 120, Urshult – Tingsryd och Hensmåla – Holmahult 

·  Väg 582 Trafikplats Hornsborg – Ljungby     

·  Väg 897, Sandsbro – Rottne 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.