Foto: Bilder ur polisens förundersökning

Sänkta straff för vapentjuvar i Tingsryd

Publicerad

Tre av de sex personer som dömdes till fängelse för en stor vapenstöld från en villa i Tingsryds kommun får sina straff mildrade i hovrätten. Kvinnan, som hjälpte till att transportera vapnen i sin bil, slipper fängelse helt och hållet.

Kvinnan, som är i 20-årsåldern, var på plats utanför huset när inbrottet skedde i augusti förra året. Det var i hennes bil som användes för att transportera stöldgodset; bland annat fem jaktgevär och en motorcross.

Oklart om hon kände till stöldplaner

I tingsrätten dömdes hon till fängelse i ett år och två månader, för grov stöld och vapenbrott. Hovrätten väljer att mildra domen till att endast gälla medhjälp till vapenbrott, eftersom det inte anses klarlagt att hon vetat om stöldplanen när hon körde till platsen. Hovrätten sätter straffet till skyddstillsyn och en månads fängelse, som hon anses ha suttit av under häktningstiden.

Även två av de andra dömda i jaktvapenhärvan får straffen sänkta i hovrätten. En 21-årig man som tingsrätten dömde till två års fängelse för grovt vapenbrott anses även han bara gjort sig skyldig till medhjälp och straffet sänks till ett år. En 22-årig man som dömdes för vapenbrott till 1 år och 2 månader får straffet sänkt till åtta månader.

Hjärnan bakom inbrottet överklagade inte

För de övriga dömda, en 26-årig och en 24-årig man, står tingsrättens dom fast. Den 25-åriga kvinnan som ansågs som hjärnan bakom operationen, och som kände paret i huset, har inte överklagat sin dom. Hon dömdes i november för grov stöld och grovt vapenbrott och ringa narkotikabrott till två år och nio månaders fängelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer