Miljöinsats misslyckades – nu görs ny storsatning

Uppdaterad
Publicerad

De omfattande muddringarna av Växjös sjöar på 90-talet blev till stor del ett misslyckande. Nu planeras en storskalig satsning för att rena sjöarna med en ny metod som bara har provats på en handfull platser i hela världen.

Det började på 70-talet då sjön Trummen i Växjö muddrades och allt slam som länge hade gjort att sjön hade börjat växa igen togs bort. Sedan tog det 20 år innan samma arbete gjordes i både Växjösjön och i Södra Bergundasjön. Ett gigantiskt projekt där stora massor slam avlägsnades från sjöarnas botten. Men det är först nu, mer än 20 år senare, resultatet kan ses.

Mycket alger

För Växjösjöns del blev det ganska bra. Sjön är för det mesta badbar men vissa tider så är det mycket alger i vattnet.

Fokus miljö – #dinröst

Värre är det för Södra Bergundasjön där muddringen hade ringa betydelse. Fortfarande så täcks sjön under sommaren av stora mängder blågröna alger och närande fosfor från bottensedimentet fortsätter att göda sjön.

Lite för bra

För Trummens del ser det bättre ut, men när massorna pumpades bort ur sjön så följde även sådant som är bra för en sjön med. Till exempel växter som skapar balans. Andreas Hedrén är sjömiljöansvarig på Växjö kommun och har följt sjöns utveckling under flera år.

– Om man tänker tillbaka nu så blev det nog lite för bra, säger Andreas. Det växer inte någon nyttig vegetation alls i den här delen av sjön.

För att råda bot på det problemet så ska växter som behövs för att återställa balansen i sjön planteras in från den del av sjön som inte muddrades på 70-talet. Det här räknar Andréas med ska förbättra kvalitén på vattnet i sjön.

Mest av en slump

För de andra sjöarna planeras nu ett större projekt där aluminiumklorid ska pumpas in i bottensedimentet med en jetstråle och därigenom binda den fosfor som göder sjöarna. En metod som Andreas Hedrén kom i kontakt med mest av en slump.

– Första gången som jag såg det personligen var när jag badade i sjön Flaten utanför Stockholm, en stadsnära sjö som har ett fantastiskt siktdjup.

Andreas säger att metoden att blåsa in aluminiumklorid i bottensedimentet av en sjö och därigenom binda fosforn bara använts på en handfull sjöar i världen.

Kostsamt projekt

Hela projektet är budgeterat att kosta 40 miljoner kronor för både aluminiumbehandlingen och de övriga projekten med att rensa diken, anlägga ny våtmark och se över dagvattenhanteringen. Men den största kostnaden 30 miljoner är för behandlingen med aluminiumkloriden.

Beslut tar politikerna i kommunstyrelsen senare i vår.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fokus miljö – #dinröst

Mer i ämnet