Ukrainska mellostjärnan flydde kriget – uppträder på asylboenden i Småland

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainska rapparen J Scope skulle egentligen ha varit med i Ukrainas melodifestivaluttagning med låten ”Love & Hate”. Men så kom kriget och allt föll. Nu bor han i Västervik och satsar i stället på att sprida glädje till sina landsmän på asylboenden.

Den ukrainska artisten J Scope skulle delta i årets uttagning till den ukrainska melodifestivalen.

– I januari berättade de att mitt bidrag ”Love & Hate” hade gått vidare till kvaltävlingen. Jag såg verkligen fram emot att vara med, säger Folajin Oyedamola Jerry ”J Scope”

Kronoberg och Kalmar län: kriget i Ukraina

Från Nigeria till Ukraina till Västervik

J Scope, vars fulla namn är Folajin Oyedamola Jerry, flyttade 16 år gammal från Nigeria till Ukraina. När kriget bröt ut flydde han tillsammans med sin familj till Polen och vidare mot Sverige. Idag bor de i Västervik.

– Det är underbart att vakna upp och se barnen le och må bra igen, säger han.

Turné på asylboenden för ukrainska flytkingar

Nu vill J Scope besöka och uppträda på länets asylboenden. Första stoppet blev Elsabo herrgård i Berga i Högsby kommun.

– Jag vet att många går där och är oroliga för sina släktingar i hemlandet. Om min musik får en enda person att le så betyder det mycket för mig, säger J Scope.

Möt artisten J Scope i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kronoberg och Kalmar län: kriget i Ukraina

Mer i ämnet