Science gym invigdes på onsdagen och pågår i tio dagar

Fysisk aktivitet ska locka unga till att börja plugga

Publicerad

I dag invigdes Science gym på Fortnox arena i Växjö. En satsning i Kronobergs län för att få fler unga att bli intresserade av natur- och teknikämnen.

Drygt 1.600 elever från hela länet är inbjudna att testa på det specialdesignade gymmet, som är unikt i sitt slag i landet.

Gymmet är en del av projektet ”Mot nya höjder”, som är ett gemensamt initiativ från Region Kronoberg, Linnéuniversitetet och Länsstyrelsen i Kronberg, för att öka intresset bland skolelever att utbilda sig inom natur- och teknikämnen.

11-åriga Mohammed Khalil var en av eleverna som var på besök i dag och han vet redan vad han ska bli i framtiden.

– Jag ska bli bilingenjör. Jag ska uppfinna en bil där motorn drivs med vatten. Den ska vara miljövänlig, det är viktigt.

Välkänd ambassadör på plats

Årets tema för ”Mot nya höjder” är rörelse och hälsa. Därför är gymmet utformat utifrån olika stationer, som alla rör både årets ämne i kombination med naturvetenskap, matematik eller teknik.

Det kan till exempel handla om att åka skidor i en virtuell värld, cykla på hemmagatan via Google Maps eller dansa på dansmattor.

Ambassadör för årets projekt är Carolina Klüft, som även fanns med under invigningen på onsdagseftermiddagen.

– Science Gym är en fantastisk möjlighet för elever i ”Mot nya höjder” att uppleva och testa hur olika rörelser påverkar kroppen, säger hon i ett pressmeddelande.

Allmänheten välkommen

Gymmet kommer att vara igång fram till den 12 maj i Fortnox arena. Under helgen är även allmänheten välkommen att testa stationerna.

– Vi tycker det är ett roligt projekt för i vissa familjer är det inte lika vanligt att man studerar vidare, men här kan eleverna uppmuntras till att ändå göra det, säger Sofie Schentz Magnusson, samordnare för utbildningsfrågor på Region Kronoberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.