Benny Lundh Johanssonär gruppledare för SD i Alvesta Foto: Lina Svensson/SVT

SD om matförslaget: Ris och bananer okej

Uppdaterad
Publicerad

SD i Alvesta vill att endast svensk mat ska köpas in av kommunen – men undantag kan göras för vissa matvaror, säger gruppledaren Benny Lundh Johansson (SD).

Den uppmärksammade skrivningen i Sverigedemokraternas budgetförslag i Alvesta har tolkats som att partiet vill förbjuda inköp av all mat som producerats i utlandet.

”Sverigedemokraterna vill att all mat som köps in av Alvesta kommun ska vara svensk och närproducerad” står det i partiets budget under rubriken ”Närproducerad mat”.

Gruppledaren: ”Får vara lite flexibel”

Men SD:s gruppledare i Alvesta, Benny Lundh Johansson, säger till SVT Nyheter Småland att det inte handlar om ett förbud, och att skrivelsen medger att undantag görs när det gäller vissa matvaror:

– Vi ser helst att vi har närproducerad mat, sen får man vara lite flexibel. Som det här med bananer. Det förstår man ju att vi måste importera, säger han.

Oklart var gränsen går

Var gränsen går när det gäller partiets krav på svenska och närproducerade varor kan Benny Lundh Johansson inte svara på.

– Det är väldigt svårt att säga, men man måste vara flexibel i detta.

Vad skulle det vara för varor som man inte tar in?

– Kött och grönsaker som vi har mycket av här i Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer