Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Simon Bring (SD) och Viktoria Birgersson (C) vill styra Uppvidinge tillsammans med KD och LPÖ. Men de saknar ett mandat – hör mer i klippet. Foto: Olof Peterson/SVT

SD och C vill styra Uppvidinge tillsammans

Uppdaterad
Publicerad

Centern och Sverigedemokraterna meddelade på fredagen att de är beredda att samarbeta kring styret i Uppvidinge. Även Kristdemokraterna och Landsbygdspartiet oberoende finns med i koalitionen. 

I ett pressmeddelande hänvisar partierna till att de haft ett gott samarbete under de senaste fyra åren då de suttit i opposition.

Men partierna samlar tillsammans bara 17 av de 35 mandaten i kommunfullmäktige. I pressmeddelandet skriver de att de erbjuder ”ett nytt alternativ till minoritetsstyre”.

Moderaternas förstanamn, Anders Käll, säger till SVT Småland att han inte visste något om att de fyra partierna kommit så här långt i sina förhandlingar.

M i Uppvidinge: ”Överraskning”

– Det var en överraskning även för oss, säger han till SVT Småland.

Eftersom de är i minoritet kan de ju behöva ert stöd, kommer ni att ge dem det?

– Det har vi inte tagit ställning till, vi är i ett nolläge där, säger Anders Käll (M).

Se i klippet nedan vad SD i Uppvidinge sa efter att valresultatet kommit.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– De beslut vi varit tvungna att ta i kommunen kan ha legat i grund för detta, säger kommunstyrelsens ordförande Niklas Jonsson (S). Foto: Diba Dehnad/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.