Foto: Pontus Lundahl/TT

SD-ordförande i Kronoberg avgår efter hot

Publicerad

Kerstin Ljungkvist som är ordförande för Sverigedemokraterna i Kronoberg har nu polisanmält en manlig partikollega för att tryckt upp henne mot en vägg och hotat henne. Nu lämnar hon sin post och drar tillbaka kandidaturen inför höstens val.

Händelsen inträffade för drygt två veckor sedan under Sverigedemokraternas distriktstyrelsemöte i Växjö. Enligt ordförande Kerstin Ljungkvist blev hon utsatt för hot och ofredande av en manlig partikollega som inte var nöjd med dagordningen.

– Han ville lyfta in en ny punkt på dagordningen vilket det inte fanns utrymme för, istället beslutade vi att ta upp det vid nästa möte i april, säger hon.

Kerstin Ljungkvist

Enligt Kerstin Ljungkvist så accepterade mannen inte beslutet, han blev upprörd och skrek skällsord åt henne. Stämningen blev allt mer hotfull.

– Han kom emot mig och jag hade precis rest mig ur stolen, han bröstade upp sig och tryckte upp mig mot en vägg. Därefter fortsatte han att skrika åt mig, säger Kerstin Ljungkvist.

Hur kände du då?

–  Jag kände mig hotad och trodde att jag skulle få stryk, jag väntade på att det skulle smälla, säger hon.

Vittnesuppgifter vid mötet

Tidningen Smålandsposten har varit i kontakt med några av dom ledamöter som befann sig på mötet. Sammanlagt sju personer fanns i lokalen.

– Det har funnits en konflikt mellan dessa två en längre tid men innan vi har haft vårt årsmöte vill jag inte säga vad det handlar om, säger en ledamot till tidningen.

– Han blev förbannad och reste sig upp. Han bröstade upp sig mot Kerstin så att hon for in i väggen. Han lyfte också ena armen mot henne och sa ”din djävul”, berättar en annan ledamot, som vill vara anonym, för Smålandsposten.

Utredning pågår

Händelsen är anmäld till partiets säkerhetsansvarig, riksombudsmannen samt till polisen. Enligt Kerstin Ljungkvist nekar mannen samt två andra mötesdeltagare till att händelsen ägt rum.

– Det stämmer, det har gjorts en anmälan om ofredande och vi har inlett en förundersökning, säger Robert Loeffel vid polisen i Växjö.

Under tisdagskvällen publicerade Kerstin Ljungkvist ett avskedsbrev. Nu väljer hon att avgå som ordförande och drar samtidigt tillbaka sin kandidatur inför höstens val.

Istället kommer hon ägna sin tid åt partiets kommunförening i Uppvidinge och det arbete hon gör i kommunfullmäktige.

– Jag har mått jättedåligt av det här, några säger att jag hittat på händelsen. Men samtidigt har jag fått stöttning av flera partikamrater i landet efter att de läst mitt brev. Dessutom finns det två ögonvittnen som bekräftar händelsen, säger Kerstin Ljungkvist.

Finns det något som skulle få dig att ändra ditt beslut?

Nej, det gör det inte. Jag kommer ändå att ha fullt upp med arbetet i kommunfullmäktige i Uppvidinge samt i kommunföreningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer