Även Högsby säger stopp

SD tappar mandat i Högsbys nya kommunstyrelse

Publicerad

SD försökte sig på måndagskvällen på en ny typ av kupp för att behålla sitt extramandat i kommunstyrelsen. Men när de styrande partierna använde nya räkneregler blev det istället Socialdemokraterna i Högsby som fick ett extramandat i kommunstyrelsen.
– Det var rörigt, säger kommunstyrelsens ordförande Stihna Johansson Evertsson (C).

I höstas lyckades Sverigedemokraterna i Högsby kuppa till sig ett extramandat i kommunstyrelsen genom en så kallad spränglista. Kommunstyrelsen valdes då på ett år vilket förvaltningsrätten slog fast var olagligt.

Den gången skrev Sverigedemokraterna sina egna namn på en lista som hade samma rubrik som Socialdemokraternas och Vänsterpartiets. Nu prövade partiet en annan taktik.

– Den här gången använde man ett socialdemokratiskt namn på sin egen lapp. De trodde att de skulle få fördel av det men så blev det inte enligt en ny handledning för proportionella val som SKL skrivit, berättar kommunstyrelsens ordförande Stihna Johansson Evertsson (C).

Tänker överklaga

Men Sverigedemokraterna godkänner inte det nya resultatet eller de regler kring proportionella val som användes.

– Vi tänker överklaga, för de har använt några regler som inte finns som kommunchefen har hittat någonstans, säger Sven Liljeblad (SD).

Vad hade ni för plan?

– Vi hade lagt in en socialdemokrat som nummer två på vår lista. Med den matematik som har använts innan hade vi fått tre mandat på det sättet. Men det fick vi inte. Så det blir ett överklagande till förvaltningsrätten.

Fem mandat för (S)

Istället blev resultatet att Socialdemokraterna fick ett extra mandat. Nu har Moderaterna två mandat, Centerpartiet två, Socialdemokraterna fem och Sverigedemokraterna två mandat.

Socialdemokraten och vice ordföranden Jonas Erlandsson hoppas att partiet ska få mer inflytande nu.

– Ju fler desto större inflytande så klart, men det är ju alltid fullmäktige som bestämmer i slutändan. Men visst kommer vi kunna påverka mer i kommunstyrelsen och i utskotten, säger Jonas Erlandsson.

Detta är en spränglista

Visa

Spränglista kallas en valsedel som har samma partibeteckning som en annan, men vars kandidater inte stöds av partimajoriteten. Tanken är att man skall få in sina kandidater genom att ”spränga” in dem i partiets grupp vid valet. Begreppet används i Sveriges allmänna val, där man använder olika valsedlar för olika partier.

källa: wikipedia

Det som Sverigedemokraterna gjorde i Högsby var att de skrev sina kandidaters namn på S och V:s lista, utan att S och V informerats om det och trots att de tre partierna inte har något samarbete. Därför räknades alliansen som ett block med 14 mandat och S, V och SD som ett block med totalt 21 mandat. Hade SD i stället röstat med en egen lista hade de haft 8 mandat och S och V 13. Då hade SD inte kunnat ta sitt tredje mandat. Sverigedemokraterna har genom sitt agerande inte gjort sig skyldiga till något olagligt, men de övriga partierna har reagerat starkt på deras agerande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Högsby

Mer i ämnet