Foto: TT/SVT.

SD vill att kommunen fakturerar polisen för väktartjänster

Uppdaterad
Publicerad

Antal anmälda brott i Markaryd har ökat mest i hela länet enligt siffror från BRÅ. Ökningen beror på polisens undermåliga insats menar SD som kräver att polisen står för kommunens väktarnota. Lokalpolischefen visar dock att SD:s tolkning av statistiken är mycket bristfällig.

I en motion till kommunstyrelsen skriver SD i Markaryd att brottsligheten i kommunen ”sticker ut på ett oroande negativt sätt” och kräver att Polisens områdeschef Anders Karlsson förklarar hur de ”så kapitalt missbedömt utvecklingen” i kommunen.

Skicka fakturan till Polismyndigheten

Kommunens kostnader för väktartjänster vill SD ska skickas till Polismyndigheten.

Markaryd

– Om inte staten kan se till att det finns tillräckligt många poliser så att kommunen måste köpa in vakttjänster för att bevara den trygghet vi betalar för så tycker jag det är rimligt att kostnaderna går dit, säger Kenth Lassen, gruppledare Sverigedemokraterna Markaryd.

Polischef: ”Positiv utveckling”

Lokalpolischefen Anders Karlsson har analyserat SD:s statistikunderlag. ”Vid en första anblick kan man dra de slutsatser som motionärerna gör”, skriver han i en kommentar till Markaryds kommun.

Antalet anmälda brott har ökat med 35 procent mellan åren 2017 och 2018. Tittar man närmare på siffrorna så är det en positiv utveckling, menar lokalpolischefen Anders Karlsson.

– Ökningen beror på egeninitierade brott vilket innebär att brotten ökar när vi gör fler insatser i området. Denna ökning är jag stolt över, säger han.

Viltolyckor en del av förklaringen

Brotten som ökat 2018 i förhållande till 2017 är bland annat trafik- och narkotikabrotten. Förlorat gods och viltolyckor räknas också med i statistiken.

Och det finns brott som begås utanför polisområdets domän.

– När det gäller bedrägeribrott kan gärningspersonerna sitta var som helst, inte nödvändigtvis i Markaryd, säger han.

Brottsligheten i Markaryd har ökat lite men inte på något oroande sätt, enligt Anders Karlsson.

Totalt anmälda brott i Markaryds kommun 2017-2018

(2017) 1049 anmälda brott – (2018) 1420 anmälda brott

Vad beror ökningen på? (enligt polisens statistik)

Trafik- och narkotikabrott – 117

Bedrägeri – 56

Förskingring – 86

Förlorat gods – 46

Viltolyckor – 20

Ej brott – 47

Summa 347

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Markaryd

Mer i ämnet