Foto: SVT/ Sebastian Bergström, Hultsfreds kommun

Se de digitala nationaldagsfirandena runt om i Småland

Publicerad

På grund av coronapandemin har nationaldagsfiranden i år ställts in på löpande band. I stället har kommunerna flyttat festligheterna till Youtube och egna liveströmmar. Här kan du se ett axplock av hur det har sett ut.

I Kalmar var det traditionsenliga firandet på Larmtorget utbytt mot en livesändning med flagghissning och tal på Krusenstierska gården. Växjö valde en förinspelad variant med intervjuer med Växjöbor, musik och tal av borgmästare Bo Frank. Från Ljungby bjöds det på drill och musik i Hembygdsparken samt tal av kommunstyrelsens ordförande Magnus Gunnarsson (M). Även Oskarshamns kommun bjöd på förinspelad videokonsert och tal från Stadsparken.

Stoppat av regn

Hultsfred hade storslagna planer på att låta nationalsången ljuda ut över stadens bostadsområden från hög höjd – man hade lejt in räddningstjänstens hävarbil som skulle skicka upp sångerskan Marlene Karlström högt upp i luften. Men ösregnet ställde in även det coronasäkrade firandet och det fick istället sändas ut en livesändning på facebook från brandstationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.