Foto: SjöfartsverketVisa alla (2)
Visa alla (2)

En person saknas efter sjödrama

Publicerad

En norsk segelbåt har sjunkit mellan Öland och Gotland. En av tre som klev ombord när besättningen evakuerats saknas, uppger Sjöfartsverket.

Sökandet efter den försvunne mannen som hamnade i vattnet, har nu avbrutits, uppger Sjöfartsverket.

Tre besättningsmän från ett holländskt fartyg klev på eget bevåg ombord på den norska segelbåten för att undsätta båten. Läget förvärrades plötsligt och segelbåten började läcka in mer vatten än vad som pumpats ut, och har nu sjunkit uppger Sjöfartsverket.

”Satt fast i riggen”

Alla tre personer hamnade i vattnet och en av dem saknas sedan 09.20-tiden. Helikoptrar, flygplan, räddningsfartyg och ytbärgare har sökt efter den saknade mannen som ska bära både flytväst och överlevnadsdräkt. Enligt Sjöfartsverket finns det vittnesuppgifter om att mannen ska ha suttit fast i riggen när fartyget sjönk.

Vid 12.30-tiden hade sökandet inte gett något resultat och insatsen avbröts och ärendet lämnas nu över till polisen.

– Det är svåra räddningsförhållanden med grov sjö. Det är tre till fyra meter höga vågor och det blåser kraftigt, säger Peter Hellberg, chef för Flyg- och sjöräddningscentralen på Sjöfartverket.

På grund av de besvärliga väderförhållandena är det inte möjligt för dykare att ta sig ned till fartyget som ligger på 50 meters djup.

De två som räddades ur vattnet har förts till Visby lasarett.

Seglar i stor tävling

Både det holländska och det norska fartyget var på väg till Helsingfors för att delta i tävlingen The Tall Ships Races.

Det var vid femtiden under torsdagsmorgonen som Sjöfartsverket fick in ett nödrop från det norksa segelfartyget, som hade börjat ta in vatten. Ombord på fartyget fanns tio personer.

Åtta av besättningsmännen räddades från båten med hjälp av en helikopter.

Kaptenen försökte rädda

I ett försök att rädda båten stannade kaptenen och ytterligare en person inledningsvis ombord, efter att åtta av deras kollegor räddats från båten som tog in vatten.

Men vid åttatiden vinschades även de två sista i besättningen upp av helikopter och har förts till Kalmar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer