Vid branden totalförstördes ett hus som används av hemvärnet. Foto: Helmuth Petersson

Efter torpbranden – sex misstänkta för grovt olaga tvång

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare en person är nu misstänkt för grovt olaga tvång efter branden vid hemvärnstorpet i Ljungbyholm i mitten av december.

Från början var fem personer – alla under 20 år – gripna och misstänkta för människorov i samband med en brand i Kranklösa, nära Ljungbyholm söder om Kalmar. Rubriceringen människorov ändrades sedan till grovt olaga tvång.

När räddningstjänsten kom till platsen uppgav en person att han kidnappats och förts med våld till platsen och uppmanats att tända på huset, som brann ned till grunden.

Branden vid hemvärnstorpet

– Det framkom nya uppgifter om att målsägande inte har blivit bortförd med sådan tvång eller våld som krävs för att det ska vara fråga om människorov, säger Lise-Lotte Norström som är åklagare i fallet.

Ytterligare en är nu misstänkt vilket gör att det sammanlagt är sex personer som är misstänkta för grovt olaga tvång.

Kommer ta längre tid

De närmaste veckorna kommer uppgifter och förhör sammanställas för att få en djupare förståelse av händelseförloppet

Och Lise-Lotte Norström bedömer att det kommer ta två till tre månader innan förundersökningen är klar.

– I vanliga fall ska det vara inom sex veckor då de misstänkta är så pass unga, men då fallet är så komplext och det är så många inblandade kommer det ta längre tid, konstaterar Lise-Lotte Norström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Branden vid hemvärnstorpet

Mer i ämnet