Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Henrik Nilsson, förvaltningschef för Kultur och fritidsförvaltningen i Kalmar. Foto: SVT/Jonatan Börjesson

Simhallen i Kalmar redovisade för lite moms – åker på skattesmäll

Publicerad

Äventyrsbadet i Kalmar har betalt för lite i moms de senaste två åren och måste betala tillbaka nästan en miljon kronor till Skatteverket.

Momssatsen på motionsbad är noll procent och momssatsen på rekreation- och nöjesbad är på 25 procent. Eftersom Äventyrsbadet erbjuder båda delar har man löst saken genom att dela entréavgiften i två delar och dra moms på ena och inte den andra. Man har inte dragit någon moms alls på årskort och familjekort på badhuset.

Det är fel, menar Skatteverket som nu beslutat att kräva tillbaka moms man anser att Äventyrsbadet underlåtit att betala under 2017 och 2018. Tillsammans med skattetillägg och ränta blir summan på nära en miljon kronor.

”Inte gjort med illvilja”

– Det här är inte gjort med illvilja utan man har betalt ut en schablonskatt på antal besökare. Ni har vi fått en dom att det är fel och då ska vi göra rätt i fortsättingen, säger Henrik Nilsson, förvaltningschef för Kultur och fritidsförvaltningen i Kalmar.

Skatteverket anser att Äventyrsbadet marknadsför sig främst som ett rekreationsbad och är att betrakta som en enhet och att entrébiljetten inte går att dela upp i olika momssatser under den tid på dygnet då båda delar av badhuset är öppna för allmänheten samtidigt.

– Pengarna får vi betala in och se glada ut bara. Sen vidtar vi åtgärder nu så att vi kan särskilja gästerna. De som ska in i Äventyrsdelen får ett band om armen helt enkelt, på så sätt kan vi särredovisa.

Äventyrsbadet förlusttyngt

Miljonen man nu får betala till Skatteverket tas från driftsbudgeten på hela förvaltningen och ska inte drabba Äventyrsbadet, som gick med en förlust på nästan en halv miljon förra året, ensamt.

– Det påverkar kultur och fritids- och Kalmar kommuns ekonomi men på det stora hela klarar vi det. Vi har haft ett gott år så på så sätt har vi en ekonomisk fördel. Men är klart att vi inte ska slösa pengar så här, utan vi är glada att vi fått ett beslut så det blir rätt från början, säger Henrik Nilsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kalmar

Mer i ämnet