Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här återinvigs vandaliserade skulpturen: ”Starkare än någonsin” Foto: SVT

Här återinvigs vandaliserade skulpturen: ”Starkare än någonsin”

Uppdaterad
Publicerad

Statyn Simhopparen är åter på plats framför Stagneliusskolan i Kalmar. Verket har varit på lagning sedan någon sågade av den ena armen förra året. Och för många har återkomsten en symbolisk betydelse.

– Han är inte bara tillbaka, utan han är tillbaka starkare än någonsin, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Marianne Dahlberg (S) och syftar på de förstärkningar av statyn som genomförts för att stoppa framtida åverkan.

Gjorde Hitlerhälsning

Statyn invigdes första gången år 1934 och under tisdagen återinvigdes den alltså efter en tids frånvaro. Det var i samband med Adolf Hitlers födelsedag i april förra året som någon sågade av Simhopparens vänsterarm, för att på så vis få det att framstå som att statyn utförde en Hitlerhälsning med högerarmen.

– Helt idiotiskt, säger Stagneliuseleven Alva Tjärnström.

Hon får medhåll av kamraten Wilma Granberg, som saknat statyn och är glad att se den tillbaka vid skolan.

– Kärleken vinner. Kärleken är störst, säger hon.

Kostade 325 000 kronor att laga

Det har kostat cirka 325 000 kronor att reparera statyn. Men enligt Marianne Dahlberg (S), själv gammal Stagneliuselev, så är prislappen irrelevant.

– Det får kosta vad det kosta vill. Alternativet hade varit sämre – det hade varit att ge upp och ta ifrån Kalmarborna ett väldigt viktigt verk som har stor betydelse för många. Om man ska bli arg på på någon över pengarna så är det nog faktiskt inte politikerna utan då är det de som kapade armen som man ska bli arg på, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer