Carl Eldhs skulptur Simhopparen har stått utanför Stagneliusskolan i Kalmar sedan 1933 Foto: Karin Ahlgren SVT/Lena Blomander

Simhopparen på väg tillbaka till Stagneliusskolan

Publicerad

Den för Kalmar ikoniska statyn Simhopparen fick i april förra året ena armen avkapad. Men nu är statyn snart tillbaka vid Systraströmmen.

Simhopparen har fått en ny arm och i morgon återtar han sin plats utanför Stagneliusskolan.

– Det är inte bara armen man har lagat, utan även stadgat upp den inuti, lagat lite skador på foten och givit den en ny patinering, säger Katarina Johansson-Storm, konstansvarig i Kalmar kommun.

Kalmar

Reparationen av statyn kostade omkring 325 000 kronor. Den skickades till Herman Bergmans konstgjuteri i Stockholm, samma gjuteri som den en gång tillverkades i. Med den nya ytbehandlingen är den nu mörkgrön med inslag av brunt.

– Den har jättestor betydelse för Kalmar. Den har varit saknad av kalmarborna när den har varit borta. Det är roligt att den äntligen är tillbaka, säger hon.

Statyn uppfördes 1934 när Stagneliusskolan invigdes. Carl Eldh, konstnären bakom Simhopparen, var vän till arkitekten som ritade skolan, Ragnar Östberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kalmar

Mer i ämnet