Mikael Orrebrink efter att ha simmat ungefär 6,5 kilometer över Kalmarsund. Foto: Emily Elfving/SVT

Före detta missbrukaren simmade över Kalmarsund

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagsmorgonen simmade Mikael Orrebrink över Kalmarsund. Han har ett tidigare missbruk bakom sig och hoppas nu att kunna motivera och visa andra att allting är möjligt.

Det var vid 8-tiden under fredagsmorgonen som Mikael Orrebrink hoppade i Kalmarsund vid fastlandet. Ungefär 2,5 timmar senare klättrade han upp för badstegen i Färjestaden.

Hans bror paddlade med över sundet i en kajak, medan resten av hans anhöriga och andra åskådare hejade på när de närmade sig Ölands kust.

– Det känns fantastiskt skönt, det var en fin tur över sundet och varmt i vattnet, säger han.

Vill motivera andra

Mikael Orrebrink lämnade ett missbruk bakom sig för tio år sedan. Att simma över sundet är något han har funderat på under ett par år. Genom sin handling vill han motivera och inspirera människor som är i ett aktivt missbruk, att göra en livsstilsförändring.

– Jag satt själv fast i missbruk för tio år sedan och fick möjligheten att få rätt hjälp. För mig är det oerhört viktigt att försöka föra det budskapet vidare. Att det faktiskt går att göra en livsstilsförändring och att det går att bli drogfri, säger han.

Ska göra Ironman

Nu ser Mikael Orrebrink framåt inför den kommande Ironman som han har förberett sig inför under tre år. Han ska då bland annat simma drygt 4 kilometer, vilket är ungefär 2,5 kilometer kortare än vad han har simmat under morgonen.

Han berättar att hans motivation är att få andra att våga be om hjälp.

– Jag gör det här främst för att motivera människor med psykisk ohälsa och aktivt missbruk att våga be om hjälp och ta steget till en förändring, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.