Ted Bågfeldt prefekt Sjöfartshögskolan Kalmar. Foto: Sjöfartshögskolan/SVT

Sjöfartstudenter sexuellt trakasserade på praktik

Uppdaterad
Publicerad

Efter uppgifter om sexuella trakasserier mot kvinnliga praktikanter menar Sjöfartshögskolan i Kalmar att det är svårt att agera eftersom händelserna inte anmälts.

Studenter på Sjöfartshögskolan i Kalmar har utsatts för sexuella trakasserier på sina praktiker ute till sjöss. Det menar studenter som tidningen Östra Småland talat med. En av studenterna säger att hon fått frågan av besättningsmän om hon var oskuld och en bekant till de två studenterna ska enligt dem ha fått besök av kaptenen i sin hytt och blivit beordrad att utföra oralsex, skriver tidningen.

Olika trakasserier förekommer

Sjöfartshögskolan i Kalmar säger att de tar larmet om sexuella trakasserier på fartygen på allvar, men enligt prefekten Ted Bågfedlt är det svårt att komma åt problemet om incidenterna inte anmäls.

– Det är ett känsligt ämne. Från skolans sida tar vi det här på stort allvar. Vi känner till miljön, hur studenter kan vara utsatt mitt ute på haven. Vi har hört rykten tidigare om olika former av trakasserier, det kan röra sig om hudfärg eller sexuelläggning eller sexuella trakasserier, men det är väldigt sällan någon anmäler eller rapporterar det, säger Ted Bågfeldt, prefekt på Sjöfartshögskolan i Kalmar.

Vad gör ni på Sjöfartshögskolan nu?

– Eftersom det här uppmärksammades nu kommer vi åter igen ta upp det här med studenterna. Vi kommer tala direkt med studenterna, genom våra IT-system och kanske direkt ut i klasserna och poängtera vikten av att anmäla.

Handledarna behöver mer information

Varje student har en handledare ute på praktiken, som eleven ska kunna vända sig till i första hand.

– Vi kan bli bättre att informera handledare ombord vad som gäller när sådant här uppstår. De har fått information, men vi kan göra mer där. Fler handledare bör komma på hanledningsseminarierna. Det är ett problem att så få kommer. Det beror på att de är internationella och ligger ute till havs. Vi för nu en diskussion med Sjöfartsutbildningsinstitutet om hur vi kan förbättra vårt utbildningsmaterial och på ett bättre sätt nå ut med den till handledarna och rederierna.

Han säger att det är en viss jargong på fartygen, som flera studenter vittnat om och att det är ett mansdominerat yrke, men att det förändras långsamt.

– Det blir fler och fler kvinnor i branschen, men det går långsamt. Vi tycker inte alls att kvinnor ska behandlas som i dessa exampel, det är inte acceptabelt, men det viktigaste är att eleverna anmäler när något sådant sker. Så vi vet vem som gör fel. I värsta fall finns personen som utsatt studenten för sexuella trakasserier kvar ombord och kan utsätta en ny student för det. Utan anmälan finns ingen möjlighet för rederierna att göra något åt problemet, säger Ted Bågfeldt

Även i det här fallet har den kvinnliga sjöfartsstudenten inte anmält händelsen när hon fick frågan om hon var oskuld. Detta eftersom hon är rädd att det skulle förstöra chanserna till framtida jobb eftersom det mycket hänger på muntliga rekommendationer.

– Jag vet inte vart jag skulle vända mig för att få ut något av det, och om jag anmäler någon kommer alla veta vem jag är eftersom det finns så få tjejer. Man är ju så himla rädd för sin framtid, säger ”Elsa” till tidingen Östra Småland.

Viktigt att rapportera

– Jag förstår oron men det är synd att de inte anmäler. Både vi och rederierna tycker det är viktigt med en bra utbildning.

Vad gör ni på skolan för att motverka att sådant här sker?

– Vi är noga med att informera vad som är okej och inte innan studenterna åker iväg. Vi har också en koordinator som har telefonjour som studenterna kan nå dygnet runt. Vi kan förstå att det är känsligt att anmäla, men det finns fler möjligheter då.

Ted Bågfeldt menar att anmälan också kan skickas till Sjöfartens utbildningsinstitut eller rapportera direkt till rederiet.

– Men en så allvarlig sak som tidningen skriver om, som att en befälhavare ska ha beordrat oralsex, ska polisanmälas.

Vill en student avbryta en praktik på grund av en sådan här händelse så ska de senare få möjlighet att slutföra sin praktik någon annanstans och ändå ha rätt till sin examen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.