Daniel Lindblad på Sjöfartsverket uppmanar människor att inte skjuta nödraketer när det inte är en nödsituation. Till vänster: en nödraket. Foto: TT/Andreas Skogh

Sjöfartsverket: ”Olagligt att skjuta upp nödraketer vid icke nödsituation”

Uppdaterad
Publicerad

Den som tycker att nödraketer kan passa bra som nyårsfyrverkeri måste tänka om. Det anser Sjöfartsverket, som påpekar att onödiga räddningsinsatser tar stora resurser från den vanliga sjöräddningen. ”Det är straffbart att skjuta upp nödraketer till havs om det inte är en nödsituation”, säger Daniel Lindblad på Sjöfartsverket.

Det var i tisdags eftermiddag som Sjö- och flygräddningscentralen larmades av personal på två handelsfartyg utanför Öland. Personalen hade sett flera nödraketer skjutas upp. Men trots omfattande sökinsatser kunde ingen nödsituation konstateras. Det här har fått Sjöfartsverket att reagera.

– Det är viktigt att man inte skjuter upp nödraketer över hav om det inte är en nödsituation. Det tar stora resurser från annan sjöräddning, säger Daniel Lindblad, presskontakt vid Sjöfartsverket.

Att skjuta upp en nödraket över hav betyder att det finns en nödsituation till skillnad från om det är över land.

– Det är illegalt att skjuta upp nödraketer över hav när det inte är en nödsituation man befinner sig i, säger Daniel Lindblad.

Är straffbart

För den som skjuter upp en nödraket över hav och som inte befinner sig i nödläge, kan böter eller fängelse upp till sex månader vänta.

– Ibland skjuter folk upp nödraketer vid påsk eller nyår, när raketen ändå är för gammal men det får man alltså inte göra, säger Daniel Lindblad.

Antalet illegala nödraketer minskar

2011 var en topp då 117 larm av den här typen kom in. Detta kan jämföras med att det under 2017 kom in 39 larm om nödraketer. Det är alltså en minskande trend med antalet nödraketer som skjuts upp illegalt. Av de 39 larmen förra året var 34 över hav och endast ett par av dessa handlade om nödsituationer.

– Att trenden är att färre sådana här larm kommer in beror nog på mer och bättre information från oss, men också om att många ute till sjöss har nödsändare. Sändarna skickar sin position till mottagningscentraler och då vet vi var vi ska söka, säger Daniel Lindblad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.