Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Martin Hasselqvist är en av dem som nappade på kommunens annons om tillfälligt arbete under pandemin. Foto: Ellen Jöhnsson/SVT

Corona fick sjömannen att sadla om: ”Man blir ödmjuk”

Publicerad

Martin Hasselqvist är en av flera personer som blev av med sitt vanliga arbete till följd av coronapandemin. Vanligtvis jobbar han till sjöss men nu arbetar han istället som vårdbiträde på ett gruppboende i Ljungby.

– Det är väldigt långt ifrån det jag brukar göra, men man blir ödmjuk, säger han.

Vanligtvis arbetar Martin Hasselqvist som styrman men när coronapandemin slog till lades fartygen upp på land och likt många andra blev han av med sin sysselsättning. Då såg han kommunens utannonsering om tillfälliga arbeten och beslöt sig för att söka.

– Då tänkte jag att jag kunde hjälpa till, både för kommunens och min egen skull. Idag ser jag verkligen hur meningsfullt det är, jag jobbar med brukare som behöver ständig hjälp och omsorg. Det känns väldigt bra att vara en som kan vara med och ge detta, säger han.

E-utbildning och introduktion för all tillfällig personal

För att underlätta övergången från arbetet till havs, till rollen vårdbiträde på ett gruppboende har Martin Hasselqvist likt all annan tillfällig personal både fått utbildning och introduktion för hur det nya arbetet ska gå till.

– Det var ett stort steg att ta, men till och med jag klarade det. Än så länge har det gått bra, brukarna är nöjda och då får jag vara nöjd, säger Martin Hasselqvist.

Längtar du tillbaka till ditt vanliga arbete?

– Ja det gör jag, jag brinner för sjölivet. Det är klart jag längtar dit. Men att kunna bidra med detta, det är något som jag vill fortsätta med. När jag är hemma på ledighet från min båtar kommer jag nog arbeta här även efter pandemin, om jag behövs.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer