Foto: SVT

Sjukhusavdelning stängs för nya patienter efter coronautbrott

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i helgen råder intagningsstopp på ortopedavdelningen på Västerviks sjukhus. Orsaken är ett utbrott av covid-19 bland patienter och personal.

Två patienter och en ur personalen har konstaterats smittade med covid-19, skriver Region Kalmar län i ett pressmeddelande. Samtidigt har en handfull medarbetare symptom.

Smittspårning pågår. Under tiden är avdelningen isolerad och inga nya patienter får komma in. I första hand gäller intagningsstoppet fram till onsdag.

– Alla planerade ortopediska operationer ställs in och akuta patienter i behov av sjukhusvård från Oskarshamns sjukhus hänvisas till Länssjukhuset i Kalmar, säger chefläkare Anna Michaëlsson i pressmeddelandet.

Ingrepp som inte kräver inläggning kan fortfarande utföras på Västerviks sjukhus, säger Anna Michaëlsson till SVT Nyheter Småland.

Vet ni hur smittan kom in?

– Vi kan inte utesluta spridning på sjukhus. Men om det är patienter som insjuknat innan eller om personal smittat patienter, det vet vi inte. Vi har en samhällssmitta och det är lurigt att säga hur det här har hänt.

De patienter som är på avdelningen, men inte är smittade. Kan de vara kvar?

– Övriga på avdelningen ligger kvar. De är isolerade på sina rum, säger Anna Michaëlsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer