Tina Matscheko, vice ordförande för Vårdförbundet i Kalmar län. Foto: TT/SVT

Sjuksköterskor får kraftigt höjda löner i flera kommuner i Småland

Uppdaterad
Publicerad

Särskilt erfarna sjuksköterskor kommer i flera kommuner i Kalmar och Kronobergs län att premieras med stora lönepåslag. På sikt kan det handla om upp till 10 000 kronor per månad mer i lönekuvertet.

– Vi vill att de särskilt yrkesskickliga sjuksköterskorna ska öka sina löner med 10 000 kronor på tre år, säger Tina Matscheko, vice ordförande för Vårdförbundet i Kalmar län.

Det nya avtalet ska gälla från april  2019 och förhandlas nu ute i regioner och kommuner.

Beslutade höjningar

Förbundet i Kalmar län har redan fått igenom höjningar på mellan 2 000 och 3 000 kronor i Borgholm, Nybro och Oskarshamns kommun. Enligt tidingen Vårdfokus, som var först med att berätta om löneökningen, handlar det i Nybro om sex av 45 sjuksköterskor som fått denna typ av höjning.

I Kronobergs län framhålls Älmhult och Växjö som goda exempel av vårdförbundet. Här har de utvalda sjuksköterskorna fått löneförhöjningar på cirka 3000 kronor i snitt. I Växjö handlar det i vissa fall om löneförhöjningar på cirka 5000 kronor bara i år.  

För kommunerna handlar det om att behålla kompetent personal och fler kommuner väntas premiera utvalda sjuksköterskor som anses extra kunniga.

– Det här är de personerna som ny personal går till för att fråga om råd, säger Tina Matscheko.

”Kan sticka i ögonen”

Hon medger att det kan sticka i ögonen på vissa anställda när deras kollegor får betydligt större löneförhöjningar än de själva, men menar att de flesta ändå förstår varför satsningen görs.

– Om de får bra information om att de också kan hamna där om de jobbar på så tror jag att de accepterar det.

Löneutvecklingen gäller alltså sjuksköterskor som är anställda i kommuner. Liknande löneutveckling ser Vårdförbundet Kalmar inte inom regionen.

– Det är sämre än förra året och det trodde vi inte det skulle bli, säger Tina Matscheko.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.