Foto: SVT/Clary Kroon och TT

Ny utbildning ska ge fler sköterskor

Publicerad

Storsatsningar på utbildningar runtom i landet ska lösa sjuksköterskebristen. Ljungby är en av platserna som fått en ny utbildning. Studenterna där efterlyser fler insatser från politiker för att få fler att stanna i yrket.
– Regeringen måste satsa mer på löneutveckling och arbetsmiljö, säger Alexander Larsson.

För att lösa bristen på sjuksköterskor i Sverige har regeringen sedan 2015, och fram till 2021, tillfört extra pengar till lärosäten för att öka intaget till sjuksköterskeprogrammen. Det har gjort att Linnéuniversitetet förra hösten startade upp en utbildning i Ljungby som tar in 15 sjuksköterskestudenter två gånger per år.

För 33-årige Alexander Larsson från Ljungby har det inneburit att han kunnat börja utbilda sig till sjuksköterska på hemorten och han har nu läst en termin. 

– Jag tycker att den största fördelen är att jag inte behöver pendla varje dag. Det sparar så mycket tid som jag kan lägga på att plugga istället, säger han.  

Möjlighet till utveckling 

Alexander Larsson har tidigare jobbat som undersköterska på sjukhuset i Ljungby och han tror att han kommer att fortsätta jobba på samma sjukhus när han är färdigutbildad. 

– Jag gillar jobbet som undersköterska men känner att jag vill lära mig mer. Jag vill också ha möjlighet att utvecklas och man har större möjligheter till det som sjuksköterska än som undersköterska, resonerar han.

Men han är medveten om att hans blivande yrke kan betyda mer stress och känner också en viss oro över det. 

– Det jag har märkt av på sjuksköterskorna är att de stundtals är väldigt stressigt för dem och att de ibland måste stanna kvar efter arbetstid för att hinna med allt som de ska göra på en dag. 

Vill se fler insatser 

Alexander Larsson tycker att det är positivt med utökade utbildningsplatser och att det har gjort att han fått möjlighet att studera på hemorten, men samtidigt tycker han att politikerna också måste göra mer för att få fler att stanna kvar i yrket. 

En rapport från Statistiska centralbyrån som kom förra året visar att nästan 1 av 10 sjuksköterskor har lämnat yrket. 

– Jag tycker att regeringen måste satsa mer på löneutveckling och arbetsmiljö. Bara för att man utbildar fler sjuksköterskor betyder det inte att fler stannar kvar i yrket om det finns stora brister, säger Alexander Larsson. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer