Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Undersköterskan Jenny Carlström och sjuksköterskan Jenny Hägg. Foto: Niclas Wimmerberg/SVT

Sjuksköterskor oroliga för en andra våg av covid-19

Uppdaterad
Publicerad
Sjukvårdspersonal på Länssjukhuset i Kalmar går på knäna inför semestern. De är bekymrade över att en ny våg av covidsmitta ska komma inom kort.

Sjuksköterskan Jenny Hägg och undersköterskan Jenny Carlström tog en kort paus under sitt arbetspass för att prata med SVT. De båda vill med skarp ton uppmana alla att fortsätta följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

– Vi är oroliga för att folk slappnar av, vi hoppas verkligen att alla håller ut och håller avstånden, säger Jenny Hägg, sjuksköterska.

Befarar en andra våg

Länssjukhuset har enligt dem själva halkat efter med operationer, personal har tvingats flytta runt med uppgifter. En andra våg av covid-19 skulle kunna innebära svåra följder.

Långa dagar, helger och kvällar i skyddsutrustning har fortlöpt i månader. Oron att själva bli smittade har funnits med hos båda.  Och arbetssituationen är allmänt tärande.

– Det har varit jättetufft men också en stor omställning för många och mycket osäkerhet, säger Jenny Hägg.

Nu hoppas de att få ladda batterierna under några veckor i sommar.

– Vi har jobbat stenhårt med vårt semesterschema och vi hoppas få en välbehövlig semester. Men det är ju så klart inte helt säkert om smittspridningen skulle ta fart igen, säger Jenny Hägg.

Titta på klippet för att höra sköterskorna berätta om sina farhågor inför sommaren och för att se de masker personalen bär.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer