Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Johan Rosenqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör, Region Kalmar Foto: Farhad Khalili/SVT

Kalmars sjukvård förbereder sig för ett värsta scenario

Uppdaterad
Publicerad
Många pustade ut när beskedet kom om att reserestriktionerna lättas under sommaren. Men för sjukvården i Kalmar län innebär fler turister att risken för smittspridning ökar. De gör sig för ett värsta scenario.

Nyligen hade Region Kalmar ett möte med Folkhälsomyndigheten som presenterade ett tänkbart scenario när reserestriktionerna minskar och om färre inte håller social distansering.

–  Det är ett sorts värsta scenario, blir det så kommer det innebära en enorm påfrestning på sjukvården i Kalmar län, säger Johan Rosenqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Avbryta semestern

När trycket var som hårdast i länet under våren vårdades ett 40-tal patienter med covid-19 på sjukhusen. I värsta scenariot kan det handla om det dubbla, upp emot 80 inneliggande patienter samtidigt.

Om det skulle inträffa under sommaren, när många har semester, klarar vården inte det.

– Då måste vi ringa in personal som har semester och ta hjälp av andra regioner.

Region Kalmar hoppas att det inte går så långt.

– Med mer testning, social distansiering och om alla följer restriktionerna har vi en möjlighet att det här värsta scenariot inte blir verklighet, säger Johan Rosenqvist.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer