Det är oklart om det handlar om samma lodjur som synts i centrala Kalmar. Foto: Louise Harrysson

Länsstyrelsen sköt lodjursunge i Kalmar

Uppdaterad
Publicerad

En lodjursunge som uppvisat ett oskyggt beteende avlivades igår efter att länsstyrelsen fattat beslut om skyddsjakt. Det är oklart om det handlar om samma lodjur som var synligt i centrala Kalmar i förra veckan.

Den ensamma lodjursungen hade vid flera tillfällen angripit höns på en fastighet i den västra delen av Kalmar kommun. Angreppen upphörde efter att djurägaren vidtog akutåtgärder, men lodjuret lämnade inte fastigheten.

Gick inte att skrämma

Lodjuret har under de tre senaste veckorna visat ett onormalt och oönskat beteende genom att uppehålla sig intill människor och har inte gått att skrämma iväg.

– Det oskygga beteendet är en del av sjukdomsbilden, säger Christina Karlberg, kommunikationschef vid länsstyrelsen.

Länsstyrelsen har inte kunnat fastställa huruvida det handlar om samma lodjur som syntes i centrala Kalmar i förra veckan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se lodjursungen som vandrade genom Kalmar under torsdagen. Foto: Louise Harrysson

– Vi har inga teorier utan inväntar analysen från obduktionen. Men det avlivade lodjuret visade samma tendenser som det lodjur som befann sig i tättbebyggt område, säger Christina Karlberg.

Riktlinjer uppfyllda

I och med att lodjuret uppvisade ett oskyggt och oönskat beteende ansåg länsstyrelsen att riktlinjerna för skyddsjakt var uppfyllda, och beslutet verkställdes av länsstyrelsens jägare under måndag eftermiddag. Djuret avlivades vid fastigheten där den tidigare varit synlig, och transporterades därefter till Statens Veterinärmedicinska Anstalt för obduktion.

Att tillåta skyddsjakt på ett skadegörande lodjur påverkar inte lodjursstammens bevarandestatus i Kalmar län eller Sverige, menar länsstyrelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kalmar

Mer i ämnet