Till vänster syns en av de planteringslådor som grävts upp. Foto: Studiefrämjandet

Växtstölder på hälsoträdgård i Kalmar polisanmälda

Uppdaterad
Publicerad

Växter grävs upp och hela krukor med planteringar försvinner från Skälbyträdgården i Kalmar. Nu har stölderna polisanmälts. ”Det är inte för att vi är ute efter syndabockar utan mest för att folk ska förstå vem som drabbas”, säger Erica Lindquist, verksamhetsutvecklare Studiefrämjandet i Kalmar.

Erica Lindquist tror att det handlar om mellan sex till åtta olika tillfällen som växter stulits från trädgården.

– Det har varit stora planteringslådor som skövlats, krukor med rosenpelargoner, salvia och trädgårdstistlar har burits iväg. Någon hade satt ut en gammal sort med luktärtor från mormor eller farmor men nu är allt uppgrävt. Och nu natten mellan måndag och tisdag har de tagit våra tomatplantor, säger hon.

En planteringslåda som nu är helt uppgrävd. Foto: Studiefrämjandet

För att få stopp på stölderna har de nu polisanmälts.

– Vi har polisanmält just för uppmärksamheten, vi är inte ute efter syndabockar utan mest att folk ska förstå vem som drabbas.

Här har sparrisen skövlats. Foto: Studiefrämjandet

”Målgruppen som drabbas är känslig”

– Äldre och funktionsnedsatta och även förskolebarn, har drivit upp plantor från frön och som sedan blir stulna och det har gjort dem väldigt besvikna. Det har också varit utmattningspatienter som haft verksamhet här, så målgruppen som drabbas är känslig. Det är därför man blir arg för att det är så lågt att gå på dem, säger Erica Lindquist.

Pris från Allmänna arvsfonden

Inledningsvis var trädgården ett treårigt projekt via Allmänna arvsfonden med vision om att anlägga och komma igång. Projeketet avslutades vid årsskiftet 2017-2018 och nu är det Studiefrämjandet och Kalmar kommun som tillsammans sköter om trädgården.

Skälbyträdgården fick 2017 Allmänna arvsfondens pris som ”Årets guldkorn”. Foto: Studiefrämjandet

Skälbyträdgården fick 2017 Allmänna arvsfondens pris som årets guldkorn i kategorin lokalstöd. I motiveringen står bland annat att trädgården ökar allas möjlighet att vistas ute och och inbjuder till återhämtning.

– Tanken är ju inte att ha det låst, det ska vara en lättillgänglig trädgård. Vi har inga pengar att köpa nya plantor utan det mesta kommer från frivilliga krafter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.