Foto: Bonhams

Veteranbil blev välgörenhet

Uppdaterad
Publicerad

Bilen som är det enda exemplaret av modell 500K/540 K Spezial Roadster har i 40 år tillhört en Ljungbybo som i våras beslutade sig för att skänka den till välgörenhet. I lördags såldes den av den tyska auktionsfirman Bonhams för 28 miljoner kronor.

– Det känns väldigt skönt att det kommer till någon vettig grej istället för att stå i ett garage. Den genererar ju inget nu annat än att man kan gå och titta på den, och det har jag gjort så det räcker, säger mannen som vill vara anonym.

Enligt tidningen har bilen tidigare tillhört advokat Alfons Sack, mannen som försvarade den anklagade för Riksdagshusbranden i Berlin 1933. För Cancerfonden som får 19 av miljonerna är det den näst största enskilda gåva de fått någonsin.

– Detta är en oerhört generös gåva och en fantastisk gest från givaren, säger Cancerfondens generalsekreterare Stefan Bergh i en kommentar till Smålandsnytt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.