Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Skärgårdsbåtarna i Västervik kan i framtiden bli eldrivna Foto: SVT/Niclas Wimmerberg

Skärgårdsbåtarna i Västervik kan bli eldrivna

Uppdaterad
Publicerad

Västerviks kommun tog över skärgårdsbåtarna Ellen Key och Kung Märta 2020. Nu ska möjligheten att byt ut dieselmotorerna mot batterier ses över. Genom pengar från Tillväxtverket har förstudie satts igång.

I planen ingår även en tredje skärgårdsbåt, Lilla ström. Arbetet med att göra om båtarna ingår i projektet ”En hållbar skärgårdsmiljö”

– De här båtarna släpper ut 250 ton koldioxid per år och vår idé är att konvertera motorerna till hybriddrift med förnyelsebar el och även komplettera med biodiesel, säger Gun Lindberg, hållbarhetsstrateg Västerviks kommun.

I projektet ingår även att Västerviks kommun, tillsammans med olika skärgårdsföretag, ska se över samarbeten och möjligheten att bygga exempelvis tankställen med miljövänliga drivmedel – även för andra transportbåtar och fritidsbåtar.

Göra om eller byta ut båtarna helt

Ambitionen var redan från början att göra båtarna miljövänligare. Med hjälp av Tillväxtverket är nu en förstudie igång, där man ser över möjligheten att konvertera de gamla dieseldrivna skärgårdsbåtana.

Ett av alternativen kan också bli att byt ut skärgårdbåtarna helt. Det kan avgöras av ekonomin.

Hur ser tidplanen ut?

– Det är jättesvårt att säga. Det är en ekonomisk fråga också men förstudien skall vara klar till sommaren, säger Gun Lindberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kusten och klimatet

Mer i ämnet