Från polisens förundersökning. Bilden visar skotthålet i fasaden i centrala Tingsryd

Skärpt straff för man som sköt mot barn i Tingsryd

Uppdaterad
Publicerad
Den 31-årige man som hotade och avlossade sitt vapen mot två 14-åriga pojkar i Tingsryd får nu höjt straff. Hovrätten går på åklagarens linje om skärpt straff och ändrar tingsrättens dom.

Tingsrätten dömde 31-åringen till två år och fyra månaders fängelse men hovrätten skärper nu straffet till två år och åtta månaders fängelse.

Bevisen mot 31-åringen

31-åringen hade yrkat på att hovrätten skulle frikänna honom. Precis som tingsrätten finner hovrätten att det är bevisat att de två 14-åringarna har blivit hotade och beskjutna i centrala Tingsryd den 2 september 2018.

Frågan som hovrätten skulle ta ställning till var om det var 31-åringen som var gärningsman.

I bevisningen fanns bland annat ett skotthål i en vägg på platsen och en övervakningsfilm. Samma typ av kläder som gärningspersonen har på filmen hade 31-åringen när han greps senare samma dag. Dessutom fanns tändsatsartiklar på 31-åringens byxor. Något som enligt NFC, nationellt forenciskt centrum, talar för att byxorna varit i nära anslutning till skjutvapnet då det avfyrades.

Hovrätten skärper straffet

Det är också klarlagt att 31-åringen befann sig i Tingsryd vid tiden för brottet.

Hovrätten anser därför att det är bevisat att det är 31-åringen som avlossat vapnet och hotat pojkarna och han ska därför dömas för grovt vapenbrott och grovt olaga hot.

Enligt hovrätten ska straffet skärpas då det finns flera försvårande omständigheter. Till exempel att 31-åringen kraftigt berusad avlossat ett skarpladdat vapen i centrala Tingsryd och helt oprovocerat hotat och riktat vapnet mot de två 14-åriga pojkarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer