De skärpta lokala rekommendationerna förlängs i Kalmar län fram till sista maj. Foto: Isabell Höjman/TT

Skärpta rekommendationer förlängs i Kalmar län – det här gäller

Uppdaterad
Publicerad

De skärpta rekommendationer som infördes i Kalmar län några dagar innan Valborgsmässoafton förlängs nu ytterligare. På grund av den fortsatt höga smittspridningen gäller de nu fram till och med den 30 maj.

– Tyvärr har vi ännu inte sett någon tydlig nedgång i smittspridningen, därför förlängs nu rekommendationerna till och med 30 maj, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.

Detta gäller:

Rekommendationen från smittskyddsläkaren är att:

Corona i Kalmar och Kronobergs län
  • Alla begränsar sina sociala kontakter och inte träffar andra än dem de bor med utöver det som är nödvändigt i skolan eller på arbetsplatsen.
  • Inte anordna eller delta i arrangemang eller aktiviteter där människor samlas, till exempel middagar och fester, publik vid idrottsevenemang och firande av högtider.
  • Den som arbetar i en verksamhet där utbrott av covid-19 förekommer undviker vistelse i samhället så mycket som möjligt under den tid utbrottet pågår.
  • Vuxna inte tränar tillsammans med andra inomhus.

Munskydd i kollektivtrafiken

Kommunerna rekommenderas också att hålla icke-nödvändig verksamhet stängd, med undantag för aktiviteter för barn.

Också rekommendationerna för skolan, förlängs till den 30 maj, samt rekommendationen att alltid använda munskydd i kollektivtrafiken eller på arbetsplatser där smitta bekräftats och avstånd inte kan hållas.

Kommande tid avgörande

– De kommande två veckorna kan vara helt avgörande för att smittspridningen i vårt län ska avta, säger biträdande smittskyddsläkare Per-Åke Jarnheimer.

De regionala rekommendationerna omfattar alla som bor eller vistas i Kalmar län och gäller alltså till och med 30 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet