Riksdagsledamoten Per Schöldberg (C) är en av de politiker som blivit utsatt för hot de senaste åren. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Skärpta straff för hot och våld mot politiker

Publicerad

Nu ska straffet för hot och våld mot politiker blir strängare, hoppas regeringen. Ett välkommet förslag, säger riksdagsledamoten Per Schöldberg (C) som själv blivit utsatt.

Regeringen vill skärpa straffen för dem som begår brott mot politiker eller deras närstående, rapporterar Ekot i Sveriges Radio. Enligt justitieminister Morgan Johansson (S) skickas ett förslag till lagrådet i dag.

Enligt Brottsförebyggande rådets senaste mätning utsattes var fjärde förtroendevald för trakasserier, hot eller våld under 2016, vilket är en ökning mot tidigare år.

Maskinskrivna brev

Just år 2016 utsattes flera Växjöpolitiker för hot, en av dem är nuvarande riksdagsledamoten Per Schöldberg (C).

– Det var ett antal maskinskrivna brev utan avsändare, som kunde tolkas som hotfulla, berättar han i dag.

Hur kändes det när du fick hoten?

Det kan ta olika beroende på vilket sammanhang man rör sig. Men det är aldrig trevligt att ta upp ett brev som insinuerar ett hot.

Allvarligare brott

Enligt det nya lagförslaget ska brottet ses som allvarligare om det riktas mot en person på grund av att hen är förtroendevald. Samma sak ska gälla om brottet riktas mot en närstående till en politiker.

De polisanmälningar som Per Schöldberg gjorde då, ledde aldrig till åtal. Men i samband med händelserna skärpte kommunen sitt arbete mot hot.

Välkommet förslag

Per Schöldberg säger att hoten aldrig begränsade honom som politiker. Men han välkomnar det nya lagförslaget, för han tror att det kan avskräcka hotfulla personer.

– Det är inte ett hot mot en person, utan mot en institution. Det måste ses som allvarligt av samhället, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Växjö

Mer i ämnet