Den socialdemokratiske politikern säger till svt att åsikterna han uttryckt på sin egen Facebook-sida ”nog finns i alla partier fast det är ingenting som det talas högt om.” Visa alla (2)
Visa alla (2)

Politiker: ”Skicka dom med en bananbåt dit dom kommer ifrån”

Uppdaterad
Publicerad

En socialdemokratisk kommunpolitiker i Tingsryd kallar EU-migranter som tigger för pack och skriver på sociala medier att han tycker att de ska skickas tillbaka med en bananbåt där de kommer ifrån.

– Jag tycker inte att tiggeriet är något vi ska ha i vårt samhälle, säger Richard Almqvist, som är socialdemokratisk politiker i Tingsryds kommun.

Richard Almqvist är ersättare i kommunfullmäktige, ersättare i kommunstyrelsen och samhällsbyggnadsnämnden och ledamot av Tingsryds energi AB.

”Taget ur sitt sammanhang”

När han får frågan om varför han skrev som han gjorde på Facebook igår svarar han först att påståendet om att han skulle ha kallat de som tigger för pack inte stämmer.

– Det är taget ur sitt sammanhang, säger han.

Hur menar du då? Du har ju skrivit ”Ja, ett riktigt pack är vad det är men folk ger ändå pengar till dom. Skicka dom med en bananbåt dit dom kommer ifrån!” Vad menar du med det då?

– Ja, det var kanske ett dumt ordval. Men de sitter ju överallt och blockerar ingångar till affärer och gym.

Richard Almqvist skrev dessutom att ”Dom är överallt och dom kommer att bli fler om folk fortsätter att ge dom pengar. Detta börjar bli ett stort samhällsproblem som ingen verkar vilja ta tag i”.

Är det här socialdemokratiska åsikter, som du ser det?

– Nej, det är det inte. Men de här åsikterna finns nog i alla partier fast det är ingenting som det talas högt om, säger han.

S-ordföranden: Är allvarligt

– Det är ju allvarligt och inget vi står bakom utan det är ju helt hans egna ord, säger Mikael Jeansson (S), ordförande i kommunstyrelsen i Tingsryd.

– Det är inte ok att uttrycka sig på det sätter och det är inte socialdemokratiska åsikter han ger uttryck för, säger Barbro Svensson från Socialdemokraterna i Tingsryd.

Hon säger att de från partiledningens sida i Tingsryd kommer att prata med Richard Almqvist med anledning av hans påståenden.

– För det är verkligen inte okej, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.