Foto: TT

Drabbades av hjärninfarkt – skickades hem

Publicerad

En patient med synbortfall skickades hem från akuten i Kalmar innan resultatet av röntgen var klart. Det visade sig sen att patienten hade en infarkt i nackloben. Händelsen anmäldes till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som konstaterar att sjukhuset nu förbättrat sina rutiner och därför slipper kritik.

Enligt anmälan sökte patienten vård för synbortfall på ena ögat. Efter undersökning genomfördes en MR-undersökning på patienten, men innan resultatet av den blev klart skickades patienten till akuten. Akuten skickade senare hem patienten utan att kontakta läkaren som var ansvarig för röntgen. När resultatet av röntgen senare kom kallades patienten tillbaka till sjukhuset och lades in på medicinkliniken för fortsatt utredning.

Risk för vårdskada

Eftersom sjukhuset bedömer att händelsen innebar en risk för allvarlig vårdskada anmäldes den till IVO. IVO bedömer att sjukhuset nu har ändrat sina rutiner, bland annat genom att patienter numera inte får gå hem från akuten innan ansvarig läkare har kontaktas, och därför avslutas ärendet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer