Foto: Niklas Backåberg

Skidspår i centrum ska göra sporten lättillgänglig

Uppdaterad
Publicerad

Skidspår mitt i centrala Växjö ska öka intresset bland barn och unga för just skidåkning. I helgen har Lilla Växjö skidstadion invigts och intresset för att ge sig ut i spåret var stort.

Lilla Växjö skidstadion finns vid Strandbjörket i Växjö, en plats som ska ge fler möjligheten att prova på sporten.

– Det är unikt med ett skidspår för barn mitt i staden. Vi har gjort det för att göra skidsporten tillgänglig för alla. Annars brukar spåren finnas någonstans ute i skogen dit alla inte kan ta sig, säger Niklas Backåberg som varit drivande i arbetet.

Välbesökt invigning

Han är medlem i föreningen Växjö AIS som ligger bakom projektet med skidstadion i Växjö. Det är andra året som det genomförs och vid invigningen på lördagen var intresset bland allmänheten stort.

– När vi öppnade igår så var det strax över 200 barn under de tre timmarna vi hade öppet. Det var jätteroligt att det var så mycket folk, säger Niklas Backåberg.

Kommunen stöttar

Växjö AIS har köpt in skidutrustning som finns att låna. Allt är gratis.

– För snart är det sportlov och alla har inte möjlighet att åka iväg på skidsemester. Alla får komma och åka, säger Niklas Backåberg.

I år har Växjö kommun gått in och stöttat Växjö AIS ekonomiskt med 25 000 kronor.

– Det är kul att kommunen också ser värdet i längdskidåkning. Det här är ju en sport där man oftast ärver intresset av sina föräldrar men vi vill bryta detta och då är ett bra sätt med len lättillgänglig skidstadio mitt i centrum, säger Niklas Backåberg.

Så länge snön ligger kvar kommer skidstadion att hålla öppet alla dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.