Burop och autografer – skilda världar på Åkessons turné

Uppdaterad
Publicerad

I Jönköping blev han överröstad av burop. I Forserum stod människor i kö för att få autograf.

Trots att det är bara några mil mellan orterna var kontrasten stor för Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Hovrättstorget i Jönköping. Ett 50-tal motdemonstranter vänder ryggen till och skriker i protest mot Sverigedemokraternas politik. Ett tiotal personer omhändertas av polis. Centrumplatsen i Forserum någon timme senare. En ensam motdemonstrant vänder ryggen till och runt 250 personer lyssnar uppmärksamt till Jimmy Åkesons tal och efteråt köar människor för att få hans autograf.

– Jag väldigt mycket med Jimmy Åkesson. Framförallt i frågor som handlar om ungdomar och äldre. Han är lugn och saklig och jag beundrar honom, säger Kerstin, som inte vill uppge sitt efternamn. Andra hade en helt annan åsikt.

I händelsernas centrum

Hösten 2012 hamnade den lilla orten Forserum, som ligger mellan Jönköping och Nässjö, på tidningarnas förstasidor och i TV-nyheterna då oroligheter med främlingsfientliga förtecken bröt ut. Somaliska föreningens lokaler vandaliserades, en man misshandlades och ett ungdomsgäng spred skräck bland de boende i samhället.

En stilla protest

– Jag vill visa att jag inte sympatiserar med Jimmie Åkessons politik, och jag väljer att protestera på ett lungt och fint sätt genom att vända ryggen till, säger Sandra Sandin Lindqvist.

Hon konstaterar att invandrarna nog inte har det så lätt i Forserum med tanke på hur stort stödet för Sverigedemokraterna är på orten.

Jimmie Åkesson själv säger att de framför allt har stort stöd på små orter som fått ta emot många flyktingar, och han såg nöjd ut när han blickade ut över torget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utsatta somalier i Forserum

Mer i ämnet