Bilden är tagen i ett annat sammanhang Foto: Johan Nilsson/TT

Skogsbrand hotade bebyggelse – är nu under kontroll

Uppdaterad
Publicerad

Tre olika skogsbränder startade på kort tid i området kring Ruda i Högsby kommun på onsdagseftermiddagen. ”Det var ganska nära bebyggelse, ungefär hundra meter” säger Morgan Olsson räddningschef i beredskap.

När räddningstjänsten var ute på två mindre bränder i området kring Ruda fick de larm om ytterligare en brand i närheten av samhället.

– Vi hade rätt många ute på de två första så vi fick omdisponera och samla styrkorna till den nya större branden. Den här var i samma område men med någon kilometers mellanrum, säger Morgan Olsson.

De två mindre bränderna är släckta men runt 25 brandmän arbetar med att släcka den större branden som är ungefär fyra hektar.

– De släcker för fullt men den är under kontroll. Men den var ganska nära bebyggelse, ungefär hundra meter.

Var det tal om evakuering av boende i området?

– Man tänker alltid på det men riktigt nära var det inte men hade det blåst lite mer och marken är ju så oerhört torr, säger Morgan Olsson.

Styrkor från Mönsterås, Oskarshamn, Ålem, Fliseryd och Högsby är på plats och bekämpar elden.

– Vi hade två bränder i samma område på långfredagen och två till på påskdagen och så nu dessa och vi har inte hittat någon naturlig orsak till bränderna. Det finns inga grillplatser eller vägar dit, säger Morgan Olsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer